• Rivstart för årets lammning!

  Postat mars 25, 2013 av i Får

  Vi började vår lammningsjour i lördags och under helgen var allt lugnt. Lammningsjour för oss innebär att man på sin jourdag jobbar 18 till 18, med bevakning av djuren varannan eller varje timme under dagen, ett par gånger på kvällen, samt tillsyn på natten om det verkar behövas.

  Så natten till måndag drar det igång, först ut är vår stora Ulla som får två fina bagglamm. Under natten föds ytterligare fyra lamm och under måndagen åtta till! Det mesta går bra, men Oscar får ingripa ett par gånger och hjälpa lamm som fastnat. Det mest röriga under dagen är att en tacka får för sig att sno ett lamm från en annan tacka och när det upptäcks är det försent. Den riktiga tackmamman vill inte ha sitt tacklamm och tjyvarmorsan har ingen mjölk ännu. Så lillan får bli flaskmatad och några vaknätter är att vänta för oss tvåbenta, eftersom små lamm behöver mat varannan timme dygnet runt de första dagarna. Lammet bor med mamma och bror, men mamman är inte riktigt förtjust i upplägget och stångar åt den lilla.

  En av våra äldsta tackor fick kalkbrist idag och veterinären fick komma och ge kalk intravenöst. Nu är hon på benen, men skakig.

  En hektisk första lammdag 2013 på Gångemad!

  107_5282

   

   

   

Kommentarer inaktiverade.