• Lite honung och mycket trassel….

  Postat juli 16, 2013 av i Biodling

  För ett par veckor sedan slungade jag två lådor maskroshonung. En av mina minsta slungningar någonsin, men den guldgula honungen gör det lätt värt besväret!

  Nu är den tappad på burk och jag har testat med en ny sorts etikett i år, som skall sitta lite bättre än mina vanliga klippta!

  107_5392

  Det kommer att bli glest i honungshyllorna i år, det är egentligen bara Svantes samhälle som fungerar som det skall. Av de fyra samhällena som jag hade kvar efter vintern, så är det bara två som fungerat bra och nu har det ena av dessa gått och slarvat bort sin drottning. De fick en ny drottning för en och en halv vecka sedan, men även hon verkar vara borta nu. I kupan finns inga spår av någon drottning, varken ägg eller larver, men bina däremot är lugna och har dragit in honung. Mycket märkligt. Viselösa samhällen brukar vara sura och oföretagsamma. De har ju ingen som säger till dem vad de skall göra hela dagarna…:-)

  Jag har gjort fyra avläggare i år, men det är bara en som har fungerat direkt. Här är det nu massor av bin och de har fått en skattlåda för att inte fylla yngelrummet med honung! Två av de andra har haft bort sina köpedrottningar och har istället fått dra upp egna drottningar. Och det verkar ha gått bra! Den ena drottningen har jag sett och i det andra samhället drar de in pollen, ett bra tecken!

  I den tredje försökte jag sätta dit en parad drottning efter att den första drottningen försvann, men nu är inte heller där någon drottning. De har fått ägg för att kunna dra upp en egen, men om det inte fungerar så låter jag det vara så. Säsongen går mot sitt slut och det finns en ände även på en biodlares tålamod…

  Ikväll skall jag göra något helt nytt; idag har jag varit och köpt paketbin hos Honungsgården och ikväll skall de få flytta in i sin kupa. Håll tummarna för att det går bra!

  Mitt fokus nu är att få ihop övervintringsdugliga samhällen, så att det blir honung igen till nästa år. Honungen som tappas i år kommer nog att vara slut före jul, men jag hoppas kunna köpa in honung från bättre lottade biodlare så att det skall finnas lite olika sorter att handla av oss även i år!

Kommentarer inaktiverade.