• Gångemadsåret 2012

  Postat januari 2, 2013 av i Allmänt

  2012 är över och 2013 tar vid. Till sommaren har vi bott på Gångemad i åtta år!

  Mycket har hänt sedan vår första sommar på gården: åtta tackor har blivit dryga åttio, vi levererar mat till affärer, restauranger och förstås till alla våra kunder som kommer och hämtar sitt lammkött hos oss på gården. Vi har byggt och renoverat både på våra hus och ekonomibyggnader. Stängslat hagar i mängder och börjat arrendera mark av grannarna på Höga.

  Hur såg vårt 2012 ut? Här kommer en liten summering!

  2012 var första året som vi hade lammning i två lagårdar, eftersom vi arrenderar en del av grannens lagård för en tredjedel av vår fårflock. Lammningen drog igång i slutet av mars och i år hade vi scannat tackorna, så vi visste hur många lamm vi väntade på och vilka tackor som gått tomma. Vi fick drygt hundra levande lamm och april var, som vanligt, en hektisk månad med beredskap dygnet runt. Det var väldigt bra med scanningen, eftersom vi kunde gruppera tackorna efter antal lamm och ge dem anpassad foderstat. Vi visste också när en lammning var över och det var skönt!

  2012 blev vi klara med vår maedi visna-provtagning och våra djur har nu högsta status! Vi har också blivit ekologiskt certifierade när det gäller får och växtodling.

  För en tid sedan avverkades granskogen vid Skräddarns och i år har vi stängslat och planterat ekskog bredvid våra naturbeten.

  På naturbetena går våra Highland Cattle-kor och i år fick vi för första gången två kalvar; en av varje sort. Vår kossa Brunetta fick för första gången en levande kalv, en liten tjur!

  Biodlingen gick knackigt 2012, hela vitklöverdraget regnade bort och det blev hälften så mycket honung mot vad det ”borde” blivit. Det bästa på säsongen var den fantastiska maskroshonungen, knallgul och mycket god! Bisamhällena har också varit väldigt fina och starka under säsongen. Jag har provat med lite nya smaker under året; lakrits, lingon och fläder är nya smaker. Citron och saffran blev favoriter i repris:-)

  Under sommaren har vi stängslat, stängslat och stängslat. Nya hagar och förstärkning av gamla. Betet växte bra och det syntes både på lamm och tackor mot slutet av sommaren, särskilt tackorna var mycket fina i hullet när de fick husmorssemester i augusti:-)

  Ensilageskörden gick bra, men det mesta av havren regnade bort. Havren räcker till oss själva, men halm har vi fått köpa i år. Lite snopet, men så är det i bondelivet.

  När hösten kom så drog slakterna igång och vi körde fyra omgångar med lamm till Öströös slakteri i Tvååker. Lammlådor, helfall och vår goda lammbratwurst har sålts från september till december. Bratwursten finns kvar i fryst form och till våren hoppas vi på lammsalami igen!

  Vi har haft ett gäng med aktiviteter under 2012; vårpicknick med sol och många gäster var höjdpunkten! Detta år var picknicken ett samarbete med Surtans dalgång och vår lada fylldes med vackra hantverk! Tillsammans med Surtan-gänget har vi också haft en gårdsmarknad på Fransa caféet i Björketorp och under en helg i september hade alla verksamheter öppet hus.

  Gångemad har också varit med på Bondens dag i Väröbacka, Matens dag i Hofsnäs och några av torgfredagarna på Stora torget i Borås.

  Året avslutades med vår julmarknad och nu pustar vi ut, summerar året och planerar för 2013.

  God fortsättning på det nya året!

   

Kommentarer inaktiverade.