• Svärm och skörd

  Postat juni 15, 2012 av i Biodling

  I tisdags ringer telefonen på mitt riktiga jobb, det är min vän Linda som säger att bina beter sig underligt ute på Svingsåsen. Efter en stunds pratande inser jag att de gör det som jag försökt förhindra på flera olika sätt; de eländiga insekterna svärmar… Med tio minuter till veckans viktigaste möte, över en timmes bilväg bort och utan bil så känner jag mig något villrådig. Vad ska jag göra?

  Jag ringer en vän. En kollega som alltid ställer upp och som gärna hjälper oss nybiodlare med våra bekymmer. Räddaren i nöden, biodlaren Åke Ferm, åker ut till Svingsåsen och stoppar in bina i en överbliven snabbkokare (vi grillade inte bina, snabbkokaren används för att odla drottningar och är nästan som en vanlig kupa). Senare på kvällen åker jag dit och hämtar hem dem. De är väldigt lugna, en svärm består av mätta bin som förberett sig på flera dagars flygande utan mat på väg till sitt nya boende, och jag sätter över dem i en vanlig kupa.

  Jag hoppas att jag en gång kan bli den som hjälper nästa generations biodlare på samma sätt som min äldre biodlarvänner alltid ställer upp och hjälper mig i de olika konstiga situationer jag hamnar i eller ställer till med.

  Flera gånger sen tisdags har jag fått frågan vad man skall göra om man får en svärm i sin trädgård. Svaret är att ringa traktens bitillsyningsman, de finns på www.biodlarna.se.

  Så i torsdags gjorde jag det planerade arbetet i bigårdarna; jag hämta in årets första houngsskörd! Gissningvis 25-30 kilo försommarhonung med mycket maskros står nu i slungrummet och väntar på att bli omhändertaget. Det blev en ganska liten skörd, vi har ju bara haft en vecka med bra vänder, men jag tycker om att ha många sorter så då är det värt arbetet!

   

Kommentarer inaktiverade.