• Gott nytt år 2014!

  Postat januari 3, 2014 av i Allmänt

  Det nya året har precis börjat, vintervila råder på gården och vi samlar kraft inför den kommande våren. Vi hoppas att den kommer tidigare i år än i fjol!

  Vad gjorde vi då 2013?

  2013-11-23 09.51.50

  Vi började året med att åka på vår årliga Gångemads-konferens. Det blev Hotell Gästis och Leninbadet i Varberg! Väldigt mysigt och väl värt ett besök. Vår konferens kom till under en tid med blöjbarn och barn i lågstadieåldern. Konferensen blev ett sätt för oss att få sitta ner tillsammans och planera, utan att bli avbrutna av syskonfajter, blöjbyten, hjälp med tv-spel m.m. Det blev så bra att vi fortsatt att åka iväg varje vinter; för att gå igenom året som gått, planera inför nästa år och … bada!

  I januari kom Carl och scannade våra tackor, mycket värdefull hjälp inför gruppering och lammning! I februari klipptes tackorna och i mars föddes en alldeles vit liten kvigkalv hos oss, årets första djurunge, född i snö och annalkande storm.

  Sista veckan i mars startade så lammningen. 114 levande lamm fick vi under några intensiva veckor! Mot slutet av april var alla stallar fulla med tackor och lamm, det är en härlig tid men också en tid fylld med jobb. Vi längtade efter att kunna släppa ut våra djur men våren lät vänta på sig. När vi släppte ut fåren på bete i maj så fanns nästan inte något gräs alls. Vi fick stödmata och till och med köpa in foder för att klara oss till att betet började.

  När naturen väl vaknade så hände allt på en gång, gödsling och vårsådd skulle göras, potatis och grönaksfrön skulle i jorden. Och hagar skulle stängslas. Vi slaktade också en ungtjur under våren och fick för första gången eget nötkött, helt fantastiskt gott! Köttet har också använts i våra egna burgare, tillsammans med lamm.

  I början av maj hade vi vår Vårpicknick på Gångemad! Butiken var öppen, vi hade marknad i ladan och serveringstält på gräsmattan. Vi visade klövvård och öronmärkning, och Kristofer Skoglund från ”Manfårtacka” visade fårklippning. Våra vänner Carina, Pjär och Ann visade hur man kardar och spinner och hos Eva kunde alla som ville prova på att tova. Dagen avslutades med att vi alla tillsammans vallade får och lamm till betet. Det blev en härlig dag med många besökare!

  Sommaren som kom blev jättefin. Gräset växte bra och vi fick bra skördar av såväl ensilage som havre och halm. För första gången på flera år fick vi egen, fin halm! Grönsakerna växte bra trots att vi var jättesena med att få igång grönsakslandet. Potatisen kom inte i jorden förräm i juni men blev ändå jättefin!

  Med hösten kom lammslakterna och vi har slaktat i fyra omgångar på Öströö fårfarm i Tvååker. Lammen växte bra i år och vi kunde slakta fler än tidigare år. Ett gäng bagglamm får övervintra i ladugården och kommer att slaktas under våren 2014.

  Biåret 2013 var inget vidare, hälften av samhällena var döda på våren och av de som var kvar så var det bara två som fungerade bra. Pernilla började göra avläggare och byta drottningar men det fortsatte att gå knackigt under hela säsongen. Sex samhällen har invintrats och bara 70 kilo honung har skördats. Tack vare att vi kunna köpa in honung från andra biodlare i närheten, så har det ändå funnits gott om honung i hyllorna. Det bästa som hänt i biodlandet under säsongen är att vår fula, gråa byssja har flyttats från gården till en ny plats där den kommer att renoveras och göras till ett honungshus!

  Under året har vi varit med på flera olika marknader och aktiviteter, nytt för i år var att vi var besöksmål under Konsthantverksrundan i Mark och att vi har varit med på två evenemang på Gunnebo slott i Mölndal (Jordens mat och julmarknad). Vi var också med på ett nytt evenemang i vårt företagarnätverk Surtans Dalgång; Öppen trädgård hos Hjorttorps Konst och Kuriosa i Hajom.

  Vi avslutade året som vi började det; med konferens och bad! Denna gång var vi på Vanns spa utanför Lysekil.

  Vi önskar er alla en god fortsättning på 2014!

  Pernilla, Oscar, Urban och Sofia

  DSC_0480

   

Kommentarer inaktiverade.